Hodnocení sezony 2019/2020


Hodnocení sezony 2019/2020
Oddíl stolního tenisu Tatran Litovel má za sebou další ročník svého působení. Sedmadvacetičlenná základna nás reprezentovala ve třech dlouhodobých soutěžích, dvou seriálech turnajů a v několika dalších turnajích. Koronavirová krize naštěstí ukončila pouze část našich meziměstských soubojů.

Tatran Litovel A nastupoval ve Veřejném přeboru Olomouc 1. třídy. V průběhu 19 kol dokázal získat 42 bodů za 7 výher, 2 remízy a 10 proher. Po posledním odehraném kole tak figuroval na 7. příčce. Za tým tak stabilně nastupovali trenér Radek Uvízl (82,5 % - úspěšnost vyhraných dvouher; 2. místo v žebříčku), Ivan Čikl (55,5 %; 26.), Jakub Kolář (55 %; 27.), Lukáš Kučera (20 %; 50.) a Roman Navrátil (4,5 %; 54.).

Litovelské „áčko“ do soutěže nevstoupilo špatně, když po čtyřech kolech se za dvě remízy a jednu výhru tyčilo na 6. místě, pak sice v 6. kole porazilo Velký Újezd, ale po 10 odehraných kolech kleslo vinou série proher na 10. příčku. V dalších dvou utkáních potkali litovelští v záchranářských soubojích Heyrovského Olomouc a Hnojice. Obě klání se jim na domácí palubovce podařilo vyhrát, 12:6, respektive 13:5. Povzbuzeni dvěma výhrami pak litovelští v dalším průběhu zaznamenali ještě důležitá vítězství nad Velkým Újezdem, Kožušany a Novým Světem Olomouc. V předčasně ukončené sezoně chybělo celku do zdárného konce soutěže odehrát ještě tři utkání na venkovních palubovkách Křelova, Heyrovského Olomouc a Hnojic. Litovelské družstvo se těší ze stabilizace mužstva, avšak příští rok hlásí útok na vyšší pozice.
Výsledky týmu jsou dostupné zde.

Obrázek

Tatran Litovel B nastupuje ve Veřejném přeboru Olomouc 4. třídy. Před ukončením sezony dosáhlo družstvo 9. příčky za 38 bodů, které získalo v 19 utkáních za 6 výher, 1 remízu a 12 proher. Za litovelské béčko nastupují vybraní talentovaní hráči, kde mají možnost získat i zkušenosti ze soutěžních zápasů. Mezi tyto mládežníky patří: Vít Maitner (72% - úspěšnost vyhraných dvouher; 11. místo v žebříčku), Václav Štěpánek mladší (17 %; 57.), Filip Šubrt (18 %; 56.), Mikuláš Vícha (15 %; nedostatečný počet utkání) a Vanessa Uvízlová (5,5 %; nedostatečný počet utkání). Václav Štěpánek starší (51,5 %; 30.) obvykle na utkáních působí jako vedoucí, trenérský post obsazují Radek Uvízl, Tomáš Voříšek, Lukáš Kučera a Roman Navrátil.

Začátek soutěže s sebou přinesl tradiční nováčkovskou daň mladých hráčů. První čtyři kola přinesla drtivé prohry, avšak poté se již naši začali zvedat, v Dubu nad Moravou „béčko“ nasadilo starší silnější sestavu a těsně vyhrálo 10:8. Následovala nečekaná domácí remíza s celkem Neředína. V dalším sledu se již skoro pravidelně střídaly výhry a prohry. Naše družstvo ještě získalo čtyřbodová vítězství s mužstvy Velkého Újezda, Senice, Velkého Týnce, Neředína a opět s Dubem nad Moravou. Do zdárného konce sezony zbývalo odehrát taktéž jen tři kola. V nich by na litovelskou rezervu čekaly Hlušovice, Senice na Hané a Šternberk. Další roky budou pravděpodobně opět ve znamení dávání šancí mladým hráčům.
Výsledky týmu jsou dostupné zde.

Naši mladíci se účastnili dlouhodobého seriálu krajských bodovacích turnajů. Na šestici turnajů, kde jsou hráči rozděleni do dvanáctičlenných divizí podle výkonnosti, nás reprezentovalo dohromady osm hráčů, kteří prochází tréninkovým procesem. Těchto klání se zúčastnilo 117 hráčů a ta se konala v tradičních stolnětenisových hernách tj. Moravský Beroun, Přerov, Postřelmov, Šternberk a Němčice n. H. První krajské bodovačky v Mikulovicích jsme se neúčastnili z důvodu dalekého umístění herny.

Obrázek

Naším nejúspěšnějším hráčem byl Jakub Kolář (2003), jenž odstartoval v divizi C a poté se stabilně pohyboval v nejvyšších divizích A a B. Vítek Maitner (2002) započal svou cestu v divizi D, poté ale klesl do nižších kategorií - F a E, v nichž vesměs dominoval a vítězil v nich. Mikuláš Vícha (2010) se stabilně držel na úrovni divizí F a G, na každém turnaji se v nich umístil ve středu tabulky. Překvapení sezony Václav Štěpánek ml. (2009) na počátku bojoval v kategorii H, ve které hned získal první místo, poté se držel v divizích F a G. Další perspektivní mladík Filip Šubrt (2008) zaznamenal hned tři druhá místa, jedno v divizi H a dvě v divizi F. Jediná dívka v kolektivu Vanessa Uvízlová (2008) zaznamenala tři účasti, na nichž se držela v kategoriích F a G. Benjamínek Šimon Vícha (2012) letos sbíral zkušenosti, avšak své pilné účasti v divizích F a G jistě zužitkuje v budoucnu. David Elgner (2010) nasbíral pouze jednu účast na druhé bodovačce, ve které obsadil 2. místo v divizi H. Krajské přebory navazující na tyto turnaje letos proběhly pouze v kategorii dorostenců, kde Jakub Kolář obsadil 9. - 12. místo. Ačkoli byli naši další hráči nominováni na krajské přebory v kategoriích mladších a nejmladších žáků, přebory se neuskutečnily skrz koronavirovou krizi.

Jméno
1. KBTM2. KBTM3. KBTM4. KBTM5. KBTM6. KBTM
Jakub Kolář
-
26.
15.
14.
10.
10.
Vítek Maitner
-
-
-
39.
61.
49.
Mikuláš Vícha
-
77.
91.
67.
67.
53.
Václav Štěpánek
-
85.
-
65.
73.
52.
Filip Šubrt
-
-
86.
62.
-
62.
Šimon Vícha
-
84.
83.
72.
84.
70.
Vanessa Uvízlová
-
83.
-
68.
-
67.
David Elgner
-
86.
-
-
-
-

*v tabulce jsou uvedena celková umístění na jednotlivých turnajích, např. 2. místo v divizi C se rovná 26. místu

Litovelští mladíci se letos účastnili Regionálního přeboru, což je soutěž nahrazující dlouhodobou mládežnickou soutěž. Klání Regionálního přeboru se konala formou dvou turnajů v Žerotíně a Nákle mezi tříčlennými týmy, našimi soupeři se stala družstva z Hnojic, Moravského Berouna, Nákla, Bystrovan a Křelova. Litovel, kterou reprezentovali hráči hrající na KBTM, zaznamenala v šesti utkáních tři výhry, jednu remízu a dvě prohry, což znamenalo čtvrtou příčku za 16 bodů. Soutěži dominovaly Hnojice, jež míří do krajské soutěže KS2A. Naši mládežníci také okusili Hanácké pohár, zamýšlenou sérii tří individuálních turnajů, kde se prezentovali pouze na prvním turnaji v Prostějově - Čechovicích. V kategorii nejmladších žáků vybojoval první příčku Mikuláš Vícha, jenž ve finále porazil kolegu Václava Štěpánka.

Také dospělá složka oddílu se činila na turnajích. V úvodu se Roman Navrátil a Jakub Kolář představili na turnaji ve Štěpánově. Roman skončil 20., Jakub obsadil druhé místo. Další medaile jsme přivezli z tradičního turnaje v Paloníně. Ve dvouhře skončil Jakub Kolář druhý, těsně třetí dopadl Radek Uvízl. Lukáš Kučera a Ivan Čikl skončili na 13. a 14. příčce a taktéž Roman Navrátil se vlezl do TOP 20. Čtyřhra Čikl - Kolář vybojovala druhé místo, Uvízl - Chytil skončili třetí a Kučera - Navrátil obsadili sedmou pozici. Na krajských přeborech mužů nás reprezentoval Tomáš Voříšek (hostující v dresu Mohelnice), který si ve dvouhře došel pro dělenou 25. příčku. Ve čtyřhře s bývalým parťákem Vyhnálkem vybojovali deváté místo.

Každoročně oddíl pořádá domácí Vánoční turnaj pro rodiče s dětmi a závěrečné rozloučení se sezonou. Oddíl se bude i v následujících sezonách věnovat hlavně mládeži. O novinkách informujeme na svých stránkách stolnitenis.tatranlitovel.cz. Věříme, že zažijeme další veleúspěšnou sezonu i v příštím roce.
30.6.2020 | Jakub Kolář | Přečteno: 473x

Utkání