Úspěch dorostence Jakuba Koláře na republikovém turnaji


Úspěch dorostence Jakuba Koláře na republikovém turnaji
V sobotu 12.9. se v Praze v chodovské hale Jedenáctka konal první z šesti republikových bodovacích turnajů. Jakub Kolář byl již několik dní dopředu na základě výsledků KBTM nominován jako náhradník na tento turnaj. Shodou okolní se Jakub na svůj premiérový turnaj dostal i díky nástrahám koronaviru a v pátek 11.9. na poslední chvíli odcestoval do Prahy.

V turnaji STEN MARKETING OPEN B odstartoval v základní skupině B, kde se v prvním zápase střetl s heřmanovoměsteckým pozdějším semifinalistou Jiroutem. Zápas to byl vyrovnaný, avšak rozhodly koncovky prvních dvou setů, výsledkem se stala prohra 0:3. V tuto chvíli měl již Jakub malou šanci na postup do hlavní vyřazovací fáze, nezalekl se ale ani druhého nasazeného Mareše z Otrokovic.  Zápas měl velmi vyrovnaný ráz. Náš hráč po prvním prohraném setu srovnal na 1:1 a po další nezdařené sadě dokázal zápas dovést až do pátého setu. Jakub zde nezachytil začátek druhé poloviny sady a nakonec podlehl 5:11. Znamenalo to těsně třetí pozici, jelikož Mareš následně prohrál s Jiroutem a umístil se před Jakubem jen o vzájemný zápas.

Obrázek
Jakub ve své skupině nenarazil na jednoduchého soupeře. Mareš byl v turnaji druhý nasazený a Jirout došel až do semifinále.

Turnaj pro našeho hráče ale i tak nadále pokračoval soutěží útěchy, kde si Jakub víc než spravil chuť. Hned v prvním kole vyřazovací fáze jej potkal poměrně šťastný los, ve třech setech vyřídil Pražana Gräfa. Následovalo čtvrtfinále s Libereckým Žmudou. Našemu hráči se nepovedlo dostat se do tempa v prvním setu a několika zkaženými příjmy jej ztratil 9:11. Pak ale nepříjemnými čopy a rozhazováním jindy rychlého soupeře přehrál a druhou sadu získal přesvědčivě ve svůj prospěch. Velmi vyrovnané koncovky patřily i dalším dvěma sadám, Jakubovi se je podařilo “urvat” na svou stranu a zvítězil 3:1.

Nejtěžším zápasem dne bylo jednoznačně semifinále, v němž Jakub Kolář narazil na Marka Wagnera z Heřmanova Městce. Soupeř disponoval velmi kvalitními topspiny na obou stranách a dobrým servisem. První set náš hráč až do koncovky dotahoval, soupeř mohl jít do vedení 1:0 za stavu 10:8, ale svými chybami gamebally nevyužil a Jakub trpělivou hrou zvítězil 15:13. Druhý set pro sebe získal protivník poměrem 11:7. Následné dvě sady byly jako na houpačce, Jakub v té třetí dovolil Wagnerovi jen tři míčky, naopak litovelský hráč uhrál ve čtvrté sadě pouze čtyři. Rozhodující set Jakub začal skvěle. První dva body získal servisem a při změně stran vedl již 5:2. Wagner se se situací pokoušel něco udělat, avšak nepomohl mu ani timeout. Jakub zvyšoval na 9:3 a v páté sadě dominoval poměrem 11:5. Náš hráč se tak mohl radovat z cenného vítězství.

Až soupeř ve finálovém zápase byl nad Jakubovy síly. V prvním setu se projevil značný výkonnostní rozdíl mezi hráči a  soupeř Chaloupka prvnímu setu jasně dominoval. Na druhý set se Jakub oklepal a přesvědčivě ho vyhrál. I v dalších dvou setech náš hráč bojoval, ale obě sady prohrál a z finále útěchy si odnesl konečnou prohru 1:3. I přesto mohl být Jakub se svými výkony na premiérovém republikovém bodovacím turnaji spokojen.

Obrázek
Finálový zápas ukázal skutečné rozdíly mezi Jakubem a pravidelným účastníkem RBTM.

V soutěži útěchy tak Jakub vybojoval velmi cenné druhé místo, v konečném umístění turnaje B se našemu hráči povedlo vybojovat 26. příčku. Když do turnaje zahrneme i osmačtyřicetičlenný turnaj kategorie A, litovelskému mládežníkovi v sobotu patřilo neskutečné 74. místo v ČR. Věříme, že Jakub vybojoval do žebříčku tolik bodů, aby s nominací na další RBTM měl menší starosti. Z premiérové bodovačky si odnášíme také velice cenné zkušenosti a motivaci do dalších bojů. Děkujeme za podporu ostatním klubům z Olomouckého kraje.

Kompletní výsledky našeho hráče pod tímto odkazem.
Malou fotogalerii naleznete zde.
20.9.2020 | Jakub Kolář | Přečteno: 430x

Utkání

Partneři: